MET JE DRONE OP REIS?

Hier moet je op letten!

Ieder land kent verschillende drone regels en in sommige landen is het streng verboden om je drone überhaupt mee te nemen.

 

Hoewel je van bijna iedere bestemming te gekke drone beelden kunt vinden is het vliegen met een drone zeker niet in ieder land mogelijk en toegestaan. Toen wij een paar jaar geleden onze eerste drone aanschafte en begonnen met vliegen in binnen en buitenland, hielden we er geen rekening mee dat er per land verschillende regels zijn. Sterker nog we hebben erg veel geluk gehad. Voordat we er achter kwamen dat je goed research moet doen voordat je je drone mee op reis neemt, hadden we al gevlogen in Griekenland, Frankrijk, Spanje, Ibiza & Dubai. Vooral bij die laatste hebben we op plekken gevlogen waar het achteraf absoluut niet toegestaan was. 

 

En toen gingen we naar Marokko. Eén week voordat we naar Marokko vertrokken raakte we per toeval in gesprek met iemand die ook met zijn drone reizend de wereld verkend. In dit gesprek waarschuwde hij ons dat we ons echt goed moesten inlezen in de wet en regelgeving per land en dat er sommige landen zijn waar het streng verboden is om je drone überhaupt mee te nemen. Marokko is één van die landen. Wanneer je naar Marokko reist en je een drone bij je hebt wordt deze gelijk in beslaggenomen en ben je hem voor goed kwijt! Je mag je SD kaart er nog net uithalen, maar de rest ben je kwijt. Hier hebben we dus veel geluk gehad, want als we die persoon een week eerder niet tegen het lijf waren gelopen, dan waren we onze DJI Mavic Pro kwijt geweest!

 

Echter is het bij veel landen met een verbod op drones, wel mogelijk om aan te geven dat je op reis bent met je een drone. In het geval dat je dit vooraf aangeeft, neemt het land je drone tegen betaling in bewaring en krijg je hem terug wanneer je het land weer verlaat. Kijk dus vooraf dus goed of je in het land van jou voorkeur wel mag reizen met een drone!

Reizen met je drone binnen de EU.

Vanaf 31 december 2020 gelden Europese regels voor het vliegen met drones. Deze (basis) regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU) en zorgen voor veiligheid in de lucht en op de grond. Dit maakt het qua regelgeving binnen de EU makkelijker en duidelijker. Voorheen hadden ook deze landen allemaal een eigen wet en regelgeving. De belangrijkste aanpassing die je moet weten, is dat je voortaan in het bezit moet zijn van een Europees vliegbewijs voor het vliegen van een onbemand luchtvaartuig. Hiervoor dien je een (online) cursus en examen te doen. Voor sommige categorieën drones dien je meerdere examens te doen of praktijk lessen te nemen. Wij vliegen en de open categorie en veel van jullie die dit lezen, zullen ook in deze categorie vliegen of gaan vliegen. Ook moet je wanneer je eigenaar bent van een drone, jezelf registreren bij de RDW als Exploitant. Je krijgt dan een Exploitantnummer die je dient aan te brengen op je drone en in de software. 

 

We gaan verder niet dieper in op de wet en regelgeving binnen de EU, omdat je hier uitgebreid kennis van krijgt tijdens het behalen van je Dronebewijs. Lees verder op wat de wet en regelgeving voor het vliegen met de drone in America is.

Drone Flight Academy

Wanneer je opzoek gaat naar een opleiding om je Dronebewijs te halen, zal je zien dat er meerdere aanbieders zijn. Wat je ook zult zien is dat de prijs overal hetzelfde is. Voor de prijs hoef je het dus niet perse bij een te gaan zoeken. Waar wij naar gekeken hebben is de lay-out van de opleiding en wat voor ons mogelijk het prettigst leren zou zijn. Hierdoor zijn wij uitgekomen bij Drone Flight Academy. Aller eerst is de website erg uitnodigend, duidelijk en simpel. Gebaseerd op onze eerste indruk zijn wij hier onze opleiding gestart en we kunnen vertellen dat de tweede indruk nog beter was. De opleiding is in meerdere hoofdstukken verdeeld en ieder hoofd stuk heeft aan het einde een paar oefen vragen en een duidelijke samenvatting! Hoewel een aantal dingen droge stof is, hebben ze veel duidelijke plaatjes, tekeningen en filmpjes opgenomen in de opleiding zodat je wellicht nog beter snapt wat je al eerder gelezen hebt. Je kunt de opleiding op je eigen tempo doen en wanneer je weer inlogt kan je de draad oppakken waar je gebleven bent. Wanneer je zakt voor een examen krijg je nog 2 herkansen. Wij hebben de opleiding voor A1 en A2 in de open-categorie gedaan. Het examen van A1 bestaat uit 40 vragen en het aanvullende A2 examen bestaat uit nog eens 30 vragen.

 

Wanneer je de examens gehaald hebt worden deze gegevens gelijk automatisch naar het RDW verzonden en krijg jij meteen een mail met je certificaat en een mail met een link zodat je gelijk je Dronebewijs kan aanvragen. Hier komen nog wel wat extra kosten bij kijken, namelijk €10,- per sub-categorie (A1/A3 en/of A2).

 

Kijk hieronder om te zien welke opleiding(en) jij nodig hebt (A1 is de basis die heb je altijd nodig):

 

Dronebewijs A1:

DJI Mavic Mini, DJI Mini 2, DJI Spark, DJI Mavic Air 1

 

Aanvullend Dronebewijs A2:

DJI Mavic Air 2, DJI Air 2s, DJI Mavic Pro, DJI FPV, DJI Mavic 2 zoom, DJI Mavic 2 Pro, DJI Mavic Enterprise series, DJI Phantom series.     

 

Dronebewijs A3:

DJI Inspire 1 & 2     

Voor overige merken klik op onderstaande button:

Je kunt de opleiding volgen via je computer, laptop, tablet en zelf via je telefoon.

Hieronder zie je een voorbeeld van de lay-out van de hoofdstukken op je telefoon:

Zie hier een voorbeeld van twee van de oefen vragen die je tijdens de opleiding krijgt om je klaar te stomen voor het examen: 

Wil je meer informatie over Drone Flight Academy klik dan op de onderstaande button. Het is ons erg goed bevallen en daarom raden wij deze opleider aan!!

Voor het aanvragen van een Exploitantnummer klik op onderstaande button:

Reizen met je drone in Amerika

De Federale basisregels voor het vliegen met een drone in de Verenigde Staten zijn als volgt:

 

  • Registreer jezelf als hobby drone pilot bij de Federal Aviation Administration. (ook als toerist dien je aan deze plicht te voldoen)
  • Markeer je drone aan de buitenzijde met het registratienummer dat je krijgt van de FAA.
  • Gebruik je drone alleen voor recreatieve doeleinden.
  • In niet door de FAA gecontroleerde area’s vlieg je nooit hoger dan 400 ft.
  • Vliegen in door de FAA gecontroleerde area’s is niet toegestaan tenzij je dit doet vanaf een door de FAA aangewezen plek. Deze plekken worden duidelijk aangegeven op de website van de FAA.
  • Tijdens het vliegen dient je drone binnen je gezichtsveld te blijven (line of sight).
  • Vlieg nooit in een luchtruim waar dit niet is toegestaan.
  • Vlieg nooit in de buurt van andere vliegtuigen, helikopters en/of andere drones.
  • Vlieg nooit over groepen met mensen, evenementen of stadions met publiek aanwezig.
  • Vlieg nooit bij calamiteiten, ongelukken of daar waar politie, brandweer, ambulances of andere hulpdiensten actief zijn.
  • Vlieg nooit onder invloed van drugs en/of alcohol.
  • Het opstijgen en landen met een drone is verboden in alle Nationale Parken in de Verenigde Staten.
  • Restricties met betrekking tot staatsparken is afhankelijk van de staat waar je bent.

 

Het overtreden van bovengenoemde regels kan resulteren in pittige boetes, civiele en/of strafrechtelijke aansprakelijkheid en zelfs een trip naar de gevangenis. Gebruik gezond verstand bij het vliegen met een drone en volg de genoemde regels. Daarmee voorkom je problemen en blijft het vliegen een leuke hobby die prachtige resultaten kan opleveren.

 

Er zijn diverse handige apps beschikbaar voor je telefoon die aangeven waar je mag vliegen en wat de weersomstandigheden zijn. Installeer deze op je telefoon:

 

  • B4UFLY is een app van de FAA en is gratis.
  • UAV Forecast is een gratis app met gedetailleerde informatie over windsnelheid en richting, bewolking, regenverwachtingen en zicht. Ook geeft de app een overzicht per uur.
  • Hover is een gratis beginner vriendelijke app met weerrapporten, fly zones en een logboek voor je geplande vluchten.
  • Kittyhawk doet zo ongeveer alles wat een app kan doen voor drone vliegers. Het is gratis te downloaden maar om alle opties te gebruiken is een abonnement nodig.

 

Klik op onderstaande button om je drone te registreren bij de FAA. Wij hebben hier eenmalig 5 dollar voor betaald.

 

Hoe kom je erachter of je een drone mee mag nemen of niet?

 

Met Google kun je een heel eind komen, zoek bijvoorbeeld naar “Regelgeving drones *bestemming*” of gebruik Engelse termen als “*country* drone regulations”. Grote kans dat je dan de juiste informatie vindt. Inmiddels zijn er veel sites waarop heel veel Drone Regulations / Drone Regels te vinden zijn. Je moet er alleen wel goed opletten dat ze de meest recente regels weergeven. Kijk daarom naar de datum van de desbetreffende post.

Hoe neem je een drone mee op reis?

 

Reizen met een drone betekent dat je extra bagage mee moet nemen. Met alleen de drone ben je er namelijk nog niet. Ook moet je een controller meenemen en moet de drone regelmatig opgeladen worden. Wij nemen onze drone altijd mee als handbagage (camera rugtas) in een een beschermde harde case, zodat de drone is bestand tegen stoten en we deze veilig kunnen vervoeren. In deze rugtas kunnen we al onze camera spullen beschermt meenemen. Er zijn ook speciale drone rugtassen voor DJI series, die hebben we gehad, maar we nemen voortaan ook een systeem camera en een paar lenzen mee. Je zult dus even zelf moeten kijken wat je nodig hebt.

 

Het is niet toegestaan om de batterijen van je drone te vervoeren in de ruimbagage. Vanwege de kou is er een kans op brand. Daarom moet je ze in je handbagage meenemen. Let op ze mogen niet 100% opgeladen zijn! Ook moet je de batterijen in speciale beschermde tassen vervoeren ofwel de Lipo-Safety bags. Deze bags zorgen ervoor dat wanneer er brand ontstaat, er geen extra lucht bij de batterijen kan komen. Hierdoor zal de brand snel doven.