Schijnvliegveld de Kiek, Riel

In de Tweede Wereldoorlog is door Duitsland het vliegveld Gilze-Rijen in gebruik genomen. De geallieerden probeerden veelvoudig te bombarderen. Om te voorkomen dat het vliegveld vernietigd zou worden is er destijds tussen Alphen en Riel een schijnvliegveld gerealiseerd. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37. Er werden drie nepstartbanen afgestoken in de hei, er kwamen een bunker, nephangars en nepvliegtuigen.

Op 26 Oktober 2019 werd naar 75 jaar de Kiek heropend.

Schijnvliegveld De Kiek is er op gericht om de gebeurtenis van WOII te laten herbeleven. Door de inrichting van het gebied, opknappen bunker, het plaatsen van een nep vliegtuig en  het vertellen van het verhaal via informatiepanelen, willen de  oprichters de verhalen zichtbaar en beleefbaar maken. Dit is in samenwerking met een Brabantse kunstenaar, veteranen, heemkunde kringen en diverse verenigingen en burgers gedaan.

In het bos waar de bunker staat zijn wandelpaden en een aansluiting vanuit het fietspad gerealiseerd. Met behulp van informatiepanelen kun je de situatie uit de tweede wereldoorlog zien. Precies 75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een heus schijnvliegtuig hierheen gevlogen. Je kan zelfs in het vliegtuig klimmen en wanneer je een drone hebt kun je hier een unieke foto maken. (Let wel op wat je doet want het is een no fly zone)

Het is een plek die uitnodigt om na te denken en te mijmeren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Wij raden echt aan deze plek eens te bezoeken. 

Locatie: Oude Tilburgsebaan in Riel, Noord-Brabant.

Je moet maar net weten dat deze plek bestaat. Wij wonen praktisch om de hoek (Tilburg) en we zijn er per toeval op gestuit. Des te leuker om deze verborgen parel met jullie te delen! Het is een openbare plek waar je makkelijk even langs het zand pad kunt parkeren. 

Delen met je vrienden: