Het Romeinse gezicht van Nijmegen, Veur-Lent

Begin april 2020 werd een levensgroot Romeins masker verscheept naar het Nijmeegse stadseiland Veur-Lent. De indrukwekkende creatie van kunstenaar Andreas Hetfeld, is een eigentijdse interpretatie van één van de pronkstukken van Museum Het Valkhof, een Romeins gezichtsmasker met een verhaal.

Tijdens onze zoektocht naar indrukwekkende, unieke en/of bijzondere plekken in ons eigen landje, kwamen we het gezicht van Nijmegen tegen en besloten hier naar toe te reizen. Het Masker is gelegen aan de Waal (rivier door Nijmegen) op het eiland Veur-Lent. Langs het Masker ligt een groot grasveld waar je zeker wanneer het een mooie zomerse dag is, even lekker kunt uitwaaien of lekker gezellig op een kleedje kunt picknicken. Je kunt ook via de achterkant het Masker in. Zo kan je door de ogen van het masker Nijmegen bekijken. Een klein stukje verderop vonden we ook nog een kanon en je kan een goed stuk over de dijk wandelen langs het water.

Het originele masker, dat tot de vaste collectie van Museum Het Valkhof behoort, zou gemaakt zijn voor een Romeinse soldaat, in de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. Het Romeinse masker werd begin twintigste eeuw gevonden tijdens een baggerexpeditie in de Waal.

Het is één van de meest markante bodemvondsten die in Nijmegen en omstreken werden gedaan. Hoewel het al lange tijd letterlijk en figuurlijk een gezicht gaf aan de Romeinse geschiedenis van Nijmegen, wordt dat gezicht met deze grote versie aan de Waal nog wat duidelijker.

Locatie: 

Oosterhoutsedijk 26, 6663 KT Nijmegen

Station Nijmegen-Lent ligt op loopafstand 

Delen met je vrienden: