Het Pioniershuisje, Frederiksoord

Als je even aan Covid wilt ontsnappen, dan is dit Tiny huisje van Tralaluna Casita on wheels in Frederiksoord, Drenthe de perfecte ontsnapping. Je hebt er letterlijk niemand om je heen. Je bent omringd door een prachtige bosrijke omgeving en het Pioniershuisje staat op een verlaten plek waar de natuur haar land teruggenomen heeft. Het is bijna betoverend.

De locatie:

Op deze bijzondere plek stond 120 jaar lang de welbekende tuinbouwschool van Frederiksoord. In de tuinen van maar liefst 7 hectaren leerde de leerlingen (tuinhazen genaamd) het vak. Het was een lust voor het oog, het zag er allemaal tip top uit waar je ook kwam. Sinds 2004 heeft de natuur de tuinen en kassen overgenomen. Alles raakte verwilderd maar bleef nog altijd mooi en bijzonder. De kassen van de voormalig tuinbouwschool zijn inmiddels in handen van vrijwilligers die dit stukje geschiedenis nu verzorgen. De tuinen en de kassen zijn gratis toegankelijk en erg fotogeniek. Het is een sprookjesachtige omgeving.

Het Poniershuisje:

Nu even terug naar het huisje op wielen wat al een ervaring op zichzelf is. Het huisje is begin 2020 bebouwt door Tralaluna Casita on wheels en is vanaf mei 2020 op deze bijzondere plek neergezet. Je kan het Pioniershuisje boeken via hun eigen site, maar wij hebben hem gevonden op de website van Origineelovernachten.

 

In het Pioniershuisje ontbreekt het je aan niets. Dit is het woon/slaap gedeelte met een super gave keuken (met twee gaspitten, koelkast, thee ketel en een complete set aan borden, pannen etc). Van het bed in de slaapkamer kan je zowel een twee persoons als twee eenpersoons bedden maken. Ook is er een hele gave hangstoel die je kan verschuiven tot tussen de klapdeuren, zo kan je echt een hele leuke insta foto maken (zie foto hieronder). Veder heeft het huisje vloerverwarming en een heerlijke houtkachel. 

 

Buiten is er een heerlijke zitplek gecreëerd, waar je in een grote vuurkorf een lekker vuurtje stoken. 

Het Tiny sanitairhuisje op wielen. 

Het sanitair is bijzonder en ciruculair vormgegeven. Een belevenis op zich. In het sani-huisje op wielen, wat bij het pioniershuisje staat, is aan de ene kant een toilet en aan de andere kant de douche. De sanitatie is circulair. Het composttoilet wordt niet doorgespoeld met water maar met een schepje zaagsel (restant uit eigen werkplaats) toegedekt. Ecologisch wc-papier is aanwezig. Uiteraard wordt even toegelicht hoe het toilet wel en niet te gebruiken zodat het systeem goed werkt. Het water van de douche wordt afgevoerd en in zogenaamde helofytenbakken gefilterd door planten. Extra bijzonder aan de douche is dat deze voorzien is van een fotoprint van de kassen, gemaakt door Suseela. Zo douche je als het ware in de kas.  

Natuur en Cultuur: 

Vanuit het pioniershuisje valt van alles te ontdekken. De Koloniën van Weldadigheid worden omsloten door maar liefst drie Nationale Parken, van het Dwingelderveld en Drents Friese Wold tot de Weerribben-Wieden. Bij het fietstransferium kun je een e-bike, e-scooter, e-step, e-bakfiets, ATB of een gezellige tandem huren om zo vervolgens de omgeving te verkennen. 

 

Museum de Proefkolonie bevind zich op loopafstand van het Pioniershuisje. Op deze unieke historische plek treed je in de voetsporen van de eerste paupers en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis, leuk voor jong en oud! Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes vervolgens uit, de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap. Ga op ontdekkingstocht en zie de koloniehuisjes, het kerkje, de mandenmakerij tot de bosbouwschool en tuinbouwschool. Er gaat een wereld open!

 

Klik voor meer info over Museum de Proefkolonie op onderstaande button.

Prijzen. 

Het pioniershuis kan al vanaf één nacht geboekt worden. Je betaalt dan €95 per nacht. Daar komen nog wel schoonmaakkosten en toeristenbelasting bij. Kom je meer nachten dan wordt het in verhouding voordeliger. De beschikbaarheid en prijzen worden duidelijk als je je datum invult in het zoek en boek. 

 

Je kunt je reservering aanvullen met een gemakspakket  a €10 p.p. en dit pakket bestaand uit opgemaakte bedden, handdoeken, keukentextiel en er wordt dan een verse pot koffie voor je klaar gezet bij aankomst. Voor een meerprijs van €25,- mag ook je trouwe viervoeter mee. Dit hebben wij gedaan en onze hond Layla heeft hier ook heerlijk genoten.

 

Gastvouw Janneke.

Wat ons erg goed bevallen is, is het warme welkom van Janneke Komen (de gastvrouw). Wij hadden een check in op afstand, maar dit voelde absoluut niet zo. Janneke had lieve, duidelijke en persoonlijke video boodschappen ingesproken met tekst en uitleg over de faciliteiten van het Pioniers en Sanitair huisje. Dit hebben we als zeer prettig ervaren. We hebben verder nog een paar contact met Janneke gehad en ze was telkens erg attent, vriendelijk en behulpzaam. Ze heeft erg veel passie voor de locatie en voor het Tiny huisje. Verder lag er ook nog een erg lief en persoonlijk handgeschreven welkom kaartje voor ons klaar bij aankomst in het Pioniershuisje. Dit was een leuke en aangename verrassing!

 

Waarom wij Het Pioniershuisje aanraden.

1. De fotogenieke uitstarling van het Pioniershuisje.

2. De unieke locatie waarop het huisje staat. De kassen en tuinen zijn een beleving op zich.

3. De faciliteiten van het Pioniershuisje. Het ontbreekt je werkelijk aan niets.

4. Prijs/Kwaliteit verhouding. Je betaald voor een beleving en het is het zeker waard!

5. Gastvrouw Janneke met al haar vriendelijkheid, lieve woorden en passie voor de locatie.

 

Wil je meer informatie over Het Pioniershuisje of wil je ontdekken welke Tiny Houses Tralalune Casita on wheels nog meer heeft. Klik dan op onderstaande button:

Delen met je vrienden: